Data naar SPSS Importeren

Data Importeren; Hoe krijg ik mijn data in SPSS?

Als je je data verzameld hebt in een ander programma dan SPSS moet je het importeren naar SPSS. Dit is tegenwoordig gelukkig niet lastig meer.

Open je data file (hiermee bedoel ik jouw verzamelde data in bijv. Excel of Numbers) in het door jou gebruikte spreadsheet programma (i.e. Excel, Numbers..). Ga naar ‘opslaan als’ daar vind je meteen onder het vakje om het bestand een naam te geven een ander vakje genaamd ‘opslaan als’ waar (bij de meesten) ‘Excel-werkmap’ al als standaard gekozen is. Klik hier op zodat de default ‘Excel-werkmap’ zicht uitvouwt en je de andere bestand formats te zien krijgt. Zoek in deze lijst de afkorting ‘CSV’ (Comma Seperated Values), en selecteer deze, en sla het bestand ergens op (dit vormt een nieuw bestand).

Open SPSS.

Je wordt nu meteen gevraagd (door een soort pop-up) om een bepaald bestand te openen. Je kunt dit doen, het is ook ok als je deze al weg hebt geklikt. We behandelen de situatie waarin de pop-up weg geklikt is. Ga naar ‘File’ dan ‘Open’ en klik dan op de optie ‘Data’. Nu zul je zien dat je je opgeslagen bestand niet terug kan vinden. Dit is normaal. In dit venster (waarin je aan het zoeken bent naar je zojuist opgeslagen spreadsheet met data) is een vakje voor de naam van het bestand en een vakje daaronder genaamd ‘Files of Type’ waarin ‘SPSS Statistics (*.sav)’ als default al is ingevuld. Klik hierop om deze uit te vouwen en zoek dan in deze uitgevouwen lijst van formats naar ‘Text (*.txt,*.dat,*.csv,*.tab)’ (of ‘All Files (*.*)) en selecteer deze. Nu wordt het opgeslagen .csv bestand wel weergeven en kun je deze selecteren en openen. Als je deze geopend hebt wordt er een ‘import wizard’ gestart. Dit werkt eigenlijk erg eenvoudig, de import wizard komt met een aantal achtereenvolgende vensters (met een (semi-)realtime representatie van je spreadsheet) waarin telkens een of twee opties aan te vinken zijn.
In het eerste venster van deze importwizard komt de vraag:

‘Does your text file match a predefined format?’

data importeren. SPSS data import stap 1

Selecteer ‘No’ en klik ‘Next’.
De eerste keuze is gemaakt. Er volgen nog een paar vergelijkbare venster met vragen. Hieronder een beschrijving en welke je opties je dient te selecteren om je data succesvol naar SPSS te importeren. Nog een paar te gaan voordat het data importeren volledig gelukt is.

Het tweede venster stelt de vraag:

How are your variables arranged?


Data importeren. SPSS data import stap 2
Selecteer hier ‘Delimited’.
Ook in dit venster staat de vraag ‘Are variable names included at the top of your file?’ Selecteer hier ‘Yes’ (we gaan er van uit dat je de eerste rij (horizontaal) hebt gebruikt om de varibelen namen/beschrijvingen te geven. Bestaat jouw spreadsheet enkel uit data en heb je in je hoofd/klad welke kolom (verticaal) bij welke variabele (bijv vraag) hoort kies dan ‘No’ bij deze vraag).
Klik ‘Next’.


scriptie hulp, spss uitbesteden icoonTe weinig tijd? Overweeg dan ook eens het om betaalde hulp in te schakelen. Je kunt bij scriptiemaster.nl heel eenvoudig een vrijblijvend (en gratis) advies gesprek aanvragen.


Het derde venster vraagt je:

How are your cases represented?

Excel naar SPSS data import stap 3
Selecteer hier ‘Each line represents a case’. Hier onder wordt gevraagd:

How many cases do you want to import?

Selecteer hier ‘All of the cases’. Klik ‘Next’.
Je bent er bijna. We zijn over de helft wat betreft het data importeren (vanuit bijvoorbeeld excel) naar SPSS.

Dit vierde venster (‘which delimiters appear between variables?’) is waar het wel eens fout gaat bij vanwege een afwijkende standaard. Bij de vraag:

Which delimiters appear between variables?

wordt in de VS (lees ‘de norm’) meestal de komma gebruikt om variabelen te scheiden. Dit wordt nog eens extra verwarrend door de afkorting CSV (comma seperated values) als format. Let hier dus goed op!
excel naar SPSS data import stap 4
Waar het in de VS de norm is om decimalen aan te geven met een punt voor het getal is dit bij ons een komma. Als jouw spreadsheet programma (e.g. excel) dus decimalen herkent met een komma i.p.v. een punt, selecteer dan indeze wizard ‘semicolon’ (dit moet je dus als Nederlander kiezen) en niet ‘comma’.
Een voorbeeld; ‘2,5’ staat voor tweeënhalf, als je nu ‘comma’ als ‘delimiter between variables’ had geselecteerd haalt SPSS deze waarde uit Excel en maakt er de twee waarden ‘2’ en ‘5’ van i.p.v. ‘tweeënhalf’) Je krijgt overigens enige feedback over wat voor jouw data de beste optie is door een optie aan te vinken en vervolgens te kijken naar gevolgen voor de indeling van je data in de realtime representatie weergegeven in deze wizard.

Selecteer ‘None’ bij

What is the text qualifier?

Klik ‘Next’.
Het is mogelijk dat je in je oorspronkelijk spreadsheet (inmiddels een CSV bestand) je variabelen namen/beschrijvingen hebt gegevens met behulp van tekens (zoals de haakjes waartussen deze opmerking staat) die van SPSS niet mogen. Dat is geen probleem. Het vijfde venster opent zich in dat geval met een foutmelding, en daarmee de optie om de oude naam te veranderen.
SPSS data import stap 5
SPSS suggereert zelf al een naam, dit is dezelfde naam minus de niet toegestane tekens. Je kunt dit zelf veranderen als je de suggestie van SPSS niet prettig vindt.
Klik ‘Next’.

Het inmiddels al zesde venster opent met het statement ‘You have succesfully defined the format of your textfile’ en de vraag:

Would you like to save this file format for future use?

SPSS data import stap 6
Selecteer ‘No’ en voor de volgende vraag ‘Would you like to paste the syntax?’ selecteer je ook ‘No’. Klik ‘Finish

en voilà je spreadsheet (inmiddels een ‘dataset’) staat klaar in SPSS.


scriptie hulp, spss uitbesteden icoonIs het toch niet gelukt om je data in SPSS te krijgen? Of zijn er andere onderdelen bij het schrijven van je scriptie waar je tegen aanloopt? Overweeg dan ook eens het om betaalde hulp in te schakelen. Je kunt bij scriptiemaster.nl heel eenvoudig een vrijblijvend (en gratis) advies gesprek aanvragen.


 

Voor meer informatie over statistiek met SPSS adviseren we ‘Discovering Statistics with SPSS’ van Andy Field. |  Terug naar het ‘data-analyse in 4 stappen’ overzicht.