Menu Sluiten

waar staat de afkorting SPSS voor?

De afkorting SPSS staat voor 'Statistical Package for the Social Sciences'. Logo SPSSDe afkorting SPSS staat voor: ‘Statistical Package for the Social Sciences’. SPSS werd in 1968 ontwikkeld Norman Nie en Hadlai Hull met het oog op de sociale wetenschappen. Deze specificatie is niet langer geldig maar de afkorting is gebleven (bron: wikipedia).

IBM SPSS

Sinds 2009 (een overname door IBM) heet SPSS officieel ‘IBM SPSS‘. (Gezien het onderwerp van deze pagina; de afkorting IBM staat voor ‘International Business Machines’)
Er is een open source en gratis programma met vergelijkbare functionaliteit (een SPSS alternatief). Dit statistiek programma heet PSPSS (GNU) en is te downloaden via gnu.org

Lees meer over SPSS en statistiek (een korte inleiding)
Of lees meer over het kiezen van de juiste statistische tests (of post hoc tests) die met SPSS mogelijk zijn.

 


afkorting SPSS, cover statistiek boek Andy Field over IBM SPSS
Discovering Statistics Using IBM SPSS Statistics |Andy Field
Engels Paperback 2013
Ver weg het meest geliefde boek voor SPSS en statistiek onder psychologie studenten. Duidelijk (en leuke) voorbeelden, screenshots en hum.. Meer
Gratis verzending. € 50,99 46,99 Je bespaart 8%!
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis.
Tweedehands beschikbaar vanaf € 32


 

SPSS is vooral erg bekend bij studenten en professionals van de sociale wetenschappen. Ondanks dat IBM SPSS vele concurrenten kent (waaronder minitab, R studio, PSPP, JASP en tot op zekere hoogte zelfs microsoft excel) is SPSS in de sociale wetenschappen en in iets mindere mate ook de marktonderzoek discipline het meest gebruikte software pakket voor statistische analyse.